De Fabeltjeskrant Uitspraken

Hallo Meneer de Uil...

Hallo Meneer de Uilen zijn dierenvriendjes uit het Grote Dierenbos zijn iconisch. Wie herinnert zich de beroemde De Fabeltjeskrant-uitspraken “Hatsikidee”, “Tuut-tuut-tuut-tuut” en “Oogjes dicht en snaveltjes toe” niet? Op deze website leest u meer over de verschillende uitspraken.

Wat vooraf ging aan de iconische De Fabeltjeskrant-uitspraken

De eerste verhalen van De Fabeltjeskrant zijn gebaseerd op de Franse fabels van Jean de la Fontaine. Een producent kreeg in 1968 het idee om een uil deze fabels te laten vertellen op de televisie. Het programma werd geproduceerd door Thijs Chanowski en in de zomer van 1967 ontwierp kunstenares Marie Troost in zijn opdracht de karakteristieke blauw-gele Meneer de Uil, waarvoor de oehoe de inspiratiebron vormde.

Het moest een dagelijkse kinderserie worden, waarbij iedere aflevering slechts enkele minuten zou duren. De serie was bedoeld als programma voor het slapengaan van de kleintjes. Hallo Meneer de Uil werd de bekendste uitspraak uit de Fabeltjeskrant.

In de vier jaar waarin de eerste serie op de televisie te zien was, ontwikkelde De Fabeltjeskrant zich tot het best bekeken programma van die tijd, maar uiteindelijk is De Fabeltjeskrant uitgegroeid tot het best bekeken Nederlandse kinderprogramma aller tijden. Het aantal kijkers lag tussen de één en twee miljoen per dag. Omdat De Fabeltjeskrant actueel was, met af en toe een politieke lading, was de serie ook onder volwassenen erg in trek.

Leuk feitje: 300 jaar voordat De Fabeltjeskrant-uitspraken op de televisie te beluisteren waren, leefde in Frankrijk Jean de La Fontaine (1621 – 1693). In Parijs schreef hij zijn fabels die de inspiratie vormden voor de televisieserie.

Jean de la Fontaine vertrok in 1658 naar Parijs om les te geven aan de Franse kroonprins. De originele fabels waren in eerste instantie bedoeld als lesmateriaal. De gedichten, waarin dieren de hoofdrol spelen, zijn net kleine toneelstukken. In een aantal van de fabels zit een pessimistische moraal die een negatief beeld van de wereld tonen; sluwe en machtige personen zegevieren over de zwakkeren in de maatschappij.

Bekende uitspraken uit De Fabeltjeskrant

Nieuwe afleveringen met de bekende uitspraken uit De Fabeltjeskrant

Er is veel tijd en een hoop energie gestopt in de nieuwe serie afleveringen van De Fabeltjeskrant. In 2019 komen 52 nieuwe volledig geanimeerde afleveringen. Uiteraard kunnen we hier weer alle bekende De Fabeltjeskrant-uitspraken verwachten die we gewend zijn van De Fabeltjeskrant. De nieuwe serie afleveringen belooft weer een authentieke beleving voor kinderen en volwassenen te worden. In 2018 komt er ook een bioscoopfilm uit. De film is een geweldig eerbetoon aan ‘50-jaar De Fabeltjeskrant’. Om dit jubileum te vieren is ook het boek ‘Hallo Meneer de Uil’ verschenen. Klik op de linkjes om naar de juiste pagina te gaan. Het boek neemt u mee door ‘50-jaar De Fabeltjeskrant’.

Lowieke de Vos Hatsikidee en Meneer de Raaf
Bekende uitspraken van Meneer de Raaf en Martha Hamster
Bekende uitspraken van Peter Panda en juffrouw Mier
Bekende uitspraken van juffrouw mier en isadora paradijsvogel

Op de hoogte blijven van Hallo Meneer de Uil?

Speciaal voor de ouders en grootouders van de nieuwe generatie kijkbuiskinderen hebben wij een FaceBookpagina gemaakt. Via deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van alle nieuwtjes en activiteiten. In 2019 is dit dus, naast onze eigen website, de aangewezen plek om meer te weten te komen over De Fabeltjeskrant. Klik op de link om naar de Facebookpagina van De Fabeltjeskrant te gaan en like deze.

De nieuwe afleveringen van de Fabeltjeskrant

U kunt natuurlijk Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Raaf, Lowieke de Vos, Chico Lama, ZaZa Zebra, Bor de Wolf, Zoef de Haas, Gerrit de Postduif, Stoffel de Schildpad, Ed en Willem Bever en het nieuwe karakter Fatima de Poes verwachten. Meneer de Uil zal u elke week weer meenemen door uit De Fabeltjeskrant voor te lezen en iedereen met zijn bekende uitspraak “Oogjes dicht en snaveltjes toe” een warm welterusten te wensen.

Tot ziens lieve kijkbuiskinderen!