De Fabeltjeskrant Internationaal
Welkom op de website van De Fabeltjeskrant. De Fabeltjeskrant is Nederlands meest succesvolle kinderprogramma aller tijden. De Fabeltjeskrant is ook internationaal zeer succesvol geweest. Na dit overweldigende succes kwam er recent een prachtige bioscoopfilm die op 19 december 2018 in première ging.
In welke landen is ‘De Fabeltjeskrant Internationaal’ vertoond?
In totaal zijn de rechten aan ruim 40 landen verkocht en Zweden en Frankrijk gingen hierin voorop. In Frankrijk werden 39 afleveringen gemaakt, maar alleen in Zweden is ‘De Fabeltjeskrant Internationaal’ net zo’n succes geweest als in Nederland. De volgende landen hebben de Fabeltjeskrant vertoond: Engeland, België, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Spanje, Portugal, Italië, Zwitserland, Joegoslavië, Hongarije, Griekenland, Polen, Australië, Nieuw Zeeland, Israël, Mexico, Puerto Rico, El Salvador, Dominicaanse Republiek, Chili, Perú, Colombia, Nicaragua, Bolivia, Uruguay, Paraguay en Japan.
Bedenk nu nog eens dat de karakters hun roots in de Rotterdamse wijk Vreewijk hebben.
Voordat De Fabeltjeskrant internationaal werd uitgerold, bestond de cast uit Jacob, de wijze Uil, Lowieke de (sluwe) Vos, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar. In de jaren hierna werden de karakters flink uitgebreid. Truus de Mier, Bor de Wolf, Gerrit de Postduif, Meindert het Paard, Ed en Willem de Bever en nog vele anderen. Allemaal woonachtig in het Grote Dierenbos.
Hoe wordt De Fabeltjeskrant internationaal genoemd?
- Frankrijk: Le petit écho de la Forêt (The Little Echo of the Forest)
- Hongarije: Fabulácskahírek (Hongaars voor The Fables Newspaper)
- Israël: Sipurimpo (Hebreeuws voor Stories Here)
- Italië: Il bosco dei perché (Italiaans voor The Wood of the Questions)
- Noorwegen: Fablenes bok (Noors voor The book of Fables)
- Zweden: Fablernas värld (Zweeds voor World of Fables)
- Engeland: The Daily Fable
- Peru: Las Crónicas de Fabulandia (Spaans voor Chronicles of Fableland)
- Mexico: Las Crónicas de Fabulandia (Chronicles of Fableland)
- Japan: Fachishu shinbun (Japans voor The animals of Fables village)
Dit internationale succes had Leen Valkenier zich niet kunnen indenken
De eerste aflevering is op 29 september 1968 op de Nederlandse televisie vertoond. Het aardige is dat de eerste karakters gebaseerd waren op personen die Leen Valkenier in de Rotterdamse wijk Vreewijk had leren kennen. In de eerste jaren dat de afleveringen werden vertoond, was de Fabeltjeskrant al het best bekeken programma van die tijd. Ze waren hun tijd in de jaren zestig ver vooruit.
Leuk feitje:
Bij de eerste aflevering van de Fabeltjeskrant in 1968 herkende Jan Straaijer (die zonder dat toen te weten model stond voor Meneer de Uil) zijn oude vrienden van de toneelgroep in Rotterdam Vreewijk meteen. ,,We hadden net onze eerste televisie gekocht, een zwart-wit-toestel, toen de Fabeltjeskrant uitkwam. ‘Wat gek’, zei ik tegen mijn vrouw. ‘Dit ken ik. Deze situatie, deze personages.’ Ik herkende onmiddellijk de Gebroeders Bever en Juffrouw Ooievaar.” Bij de aftiteling werd het mysterie duidelijk: de schrijver was Leen Valkenier (1924-1996), zijn oude vriend die óók de teksten voor de toneelclub schreef.
In de eerste vier jaar keken er gemiddeld per dag 1 tot 2 miljoen mensen naar de serie. Je kunt dus gerust stellen dat de Fabeltjeskrant kinderen, ouders én grootouders aan de buis gekluisterd hield. De serie komt over alsof hij volledig op peuters is gericht, maar het tegendeel is waar.
De nieuwe bioscoopfilm
“De film is een feest voor drie generaties”, stelt producent Robin de Levita. “Eén van herkenning voor alle ouders en grootouders en voor de kleintjes een vrolijke en spannende introductie van De Fabeltjeskrant.”
Rubinstein Media, Animatiestudio Grid en De Levita Productions hebben vier jaar gewerkt aan de digitalisering van de poppenversies van de befaamde dieren uit de oude televisieserie. De kosten voor de nieuwe film lopen in de miljoenen. Dat is te merken als u de film bekijkt. Een klassieker die kinderen en volwassenen gegarandeerd plezier belooft.
Mocht u niet willen wachten en wilt u nu al meer weten over de Fabeltjeskrant? Ter ere van het 50-jarig jubileum van De Fabeltjeskrant is een uniek boek te koop. Onmisbaar voor ieder die een warme herinnering koestert aan De Fabeltjeskrant. Een prachtig cadeau om te geven.
Hallo Meneer de Uil waar brengt u ons naar toe? Meneer de Uil brengt u weer terug naar vroeger, toen alles nog anders was. De makers zijn erin geslaagd de nostalgische waarde te behouden, maar dit bracht natuurlijk een enorme druk met zich mee. De succesvolste Nederlandse kinderserie in een nieuw jasje steken; ga er maar eens aan staan. Toch is het helemaal geslaagd. Oordeel zelf en bezoek de film in een bioscoop bij u in de buurt. Wilt u op de hoogte gehouden worden over alles wat De Fabeltjeskrant internationaal en nationaal brengt? Bezoek de officiële De Fabeltjeskrant FaceBookpagina en like onze pagina. Wij informeren u dan over wat er met Meneer de Uil en de diertjes uit het Grote Dierenbos in 2019 gaat gebeuren. Wij wensen u veel plezier.
Oogjes dicht en snaveltjes toe.